Redukcja nawożenia azotem

Redukcja nawożenia azotem Zredukowane nawożenie azotem wcale nie musi oznaczać redukcji plonowania. Przeciwnie właśnie zredukowanie nawożenia azotowego przynosi korzyści nie tylko ekonomiczne dla rolnika- redukcja kosztów nawożenia, ale również jest to bardzo korzystne dla uprawianych roślin. Największym wrogiem bakterii azotowych, które stanowią znaczącą część mikroflory glebowej są właśnie nawozy azotowe.

Redukcja nawożenia azotem

Redukcja nawożenia azotem i żadnych różnic we wzroście roślin nie ma.

Każda nawet najmniejsza dawka nawozów azotowych oznacza likwidację części populacji azotowych bakterii glebowych. Oczywiście nie można całkowicie ograniczyć nawożenia azotowego przecież to „podstawowy składnik plonotwórczy”, ale można zdecydowanie ograniczyć jego stosowanie. Zalecane dawki azotu 180-200 i więcej kg składnika na hektar to zdecydowana przesada. Takie dawki jedyne, co robią to skutecznie drenują kieszenie rolników i przy okazji prowadza do jałowienia gleb. Powinniśmy inaczej patrzyć na azot i jego stosowanie. Nawożenie azotowe (i wszystkie inne składniki pokarmowe) powinno być prowadzone tylko i wyłącznie na zasadzie wprowadzania/uzupełniania zawartości składników w glebie na podstawie analizy gleby i tylko do dolnego poziomu wymaganego przez rośliny. Oszczędności na nawozach będą wymierne a gleba będzie żyźniejsza. To niej jest tylko teoria, ale sprawdzona i bardzo powszechna praktyka już w wielu krajach europejskich. Przecież, jeśli gleba jest żyzna i przepuszczalna, gdy nie mamy zaskorupienia powierzchniowego oraz podeszwy płużnej rośliny zawsze rozwijają się lepiej i są zdrowsze oraz plenniejsze. Wystarczy zadbać o glebę, aby znacząco poprawić wzrost roślin (i oczywiście plonowanie)

Redukcja nawożenia azotem, daje bardzo pozytywne efekty są szczególnie dobrze widoczne w wielkości systemu korzeniowego.

Redukcja nawożenia azotem i jej pozytywny wpływ na korzenie

Redukcja nawożenia azotem i jej pozytywny wpływ na korzenie

Redukcja nawożenia azotem i jej pozytywny wpływ na korzenie

Redukcja nawożenia azotem i jej pozytywny wpływ na korzenie (góra ze zmniejszonym nawożeniem azotowym)

Najgorsze z punktu widzenia żyzności mikrobiologicznej gleby są właśnie nawozy mineralne (szczególnie azotowe) oraz oczywiście stosowanie pestycydów, (z których znacząca część trafia do gleby). Ograniczenie tych „niezbędnych środków produkcji” pomaga w odzyskaniu przez środowisko glebowe równowagi, czyli gleba zaczyna żyć, a żywa gleba to podstawa osiągania dobrych plonów. Proszę pamiętać, że gleba to nie tylko składniki mineralne, ale również mikro i makro fauna i flora glebowa. Bez tego ważnego elementu gleba jest tylko martwą mieszaniną składników mineralnych, martwą, czyli jałową i całkowicie niepłodną strukturą nieprzyjazną dla roślin. Tylko, jeśli zapewnimy właściwy rozwój biologiczny gleby możemy liczyć na dobre plony. Prowadzone testy w Polsce i Europie wykazują, że redukcja nawożenia azotem od 10 do nawet 50% (to już skrajna redukcja) wraz z wprowadzaniem do gleby bakterii glebowych, nie wiąże się z ograniczeniem plonowania. Plony są porównywalne a w kolejnych latach nawet wyższe to jest właśnie efekt przywracania żyzności biologicznej gleby. Dlatego też produkty bakteryjne z grupy Azoter są tak bardzo skuteczne i efektywne dla rewitalizacji gleb i ograniczaniu kosztów nawożenia.Obecna dawniej w ofercie była starsza generacja preparatów pod nazwami Azofix, Fosfix, która była pozbawiona Trichodermy. Obecnie w ofercie jest kompleksowy preparat Azoter zawierający również grzyba Trichoderma. Zysk jest wielokierunkowy: dla rolnika i co równie ważne dla środowiska.

Dane kontaktowe:

AGROCONSULT
Ul. Sienkiewicza 10
05-140 Serock

Zadzwoń:

22 22 40 801

Napisz:

biuro@agroconsult.pl